ÖIS i pandemins tid

Tre poäng för en supporter är som ett livselixir, en kur mot depression eller i vart fall måndagsångest. Vad är ett bättre motgift än en seger en söndagseftermiddag mot vardagstristess i veckan? Hur nervösa blev inte vi supportrar när det tisslades om en sammanslagning med det nyrika hisingslaget; skulle vi aldrig mer få uppleva den totala ro som tre poäng ger till själen, utan bara en urvattnad simpel nöjdhet som inte riktigt gick på djupet. ÖIS som virus i våra själar i supportergenerationer sedan 1887, skulle det nu bli en mutation som bara ställde till det i våra sinnen och inte längre kunde ge oss själsfrid vid tre poäng?

Minns ni förresten när ni tog steget som skulle styra så mycket av ert liv i många år, när valde ni lag i barndomen? Mitt första minne av valet var i 4-5-årsåldern när frågan kom upp när vi puttade kula på gården. ÖIS var svaret men varför, det bara fanns där vilket jag får tacka min far för och det har sedan i alla år också varit ett viktigt band mellan mig och far, kärleken till det rödblå laget. Supportrar tar aldrig lätt på frågor om favoritlaget, livselixiret är en holy grail och vi byter aldrig aldrig aldrig lag. Vi byter partner, ibland religion, hemvist och yrke så klart, kanske t.o.m kön men vi byter aldrig lag.

Pandemin gör att vi inte träffar våra vänner, de äldre i familjen, vi kan inte fly iväg till solen i söder men vad vi behöver mer än nånsin är att få gå omkring och nynna på ”Så skönt att vara öisare” en söndagseftermiddag. Hur blir det då med nynnandet 2021? Sällan har väl en försäsong gett så få svar även om en försäsong ofta verkar lura oss supportrar. Har vår nya tränarduo ett sätt att tänka fotboll och leda laget som påminner om Graham Potter? Så vill i alla fall jag tänka mig, bara vi ger tränarna och laget arbetsro, och tålmodigt stöttar så kommer rådiamanten att sakta slipas och glänsa mer och mer, även om det skulle ta ett år, två år, av lagbygge och förfining av passningsspel och positionsspel. Talanger har ÖIS och förhoppningsvis kan de unga, på marknaden attraktiva spelarna lockas att vara kvar ett eller två år till för att sedan vara mogna för de stora uppgifterna ute i fotbollsvärlden istället för att gå för en spottstyver till ett lag ett snäpp över oss i hackordningen i Sverige eller till någon halvdan liga på kontinenten.

Slutligen ett tips. ÖIS är inte ett färdigt bygge, laget befinner sig i en serie med ekonomidopade konkurrenter och vi kan inte kräva mer än en tiondeplats i år. Många hedersfulla förluster kan vi vänta oss, domare, marginaler och stolpar är kanske inte på vår sida men vi ska känna oss stolta över att vårt lag växer, vårt lag slipas, vårt lag byggs för en ny storhetstid.

Göran Sonstrand

Rulla till toppen
Scroll to Top